Prečo milovať avokádo

Prečo milovať avokádo

Avokádo je veľkým hitom všetkých možných jedálničkov. Hodí sa do šalátov, k cestovinám, do toastov, je základom pre výborné guacamole a existuje dokonca aj avokádová zmrzlina! A prečo jesť práve avokádo? Poznáme hneď 9 dôvodov!

9 dôvodov, prečo milovať avokádo

obsahuje draslík

Doposiaľ všetku slávu za najvyšší obsah draslíka zožali banány. Pravdou ale je, že avokádo má obsah draslíka dokonca dvakrát vyššia ako banány.

Ponúka veľa bielkovín

Jedno avokádo má až štyri gramy veľmi kvalitné bielkoviny, čo je asi najviac, čo môžete z ovocia vytrieskať.

prospieva zdraviu

Konzumácia stravy bohatej na vlákninu práve tak ako je avokádo, pomáha regulovať zdravé hodnoty v krvi a tiež podporuje zdravé baktérie vo vašich črevách, ktoré pomáhajú kvalitnému trávenie.

pomáha chudnúť

V roku 2013 dokázala štúdia financovaná Hass Avocado Board fakt, že ľudia s nadváhou, ktorí denne zjedli polovicu avokáda, trpeli menším pocitom hladu než ľudia, ktorí avokádo nemali.

uzdravuje srdce

Podľa rady ďalších štúdií avokádo môže zlepšiť zdravie ciev a má tiež protizápalové účinky.

Disponuje dôležitými živinami

Jedno avokádo obsahuje tretinu vašej dennej potreby vitamínu K a kyseliny listovej, a 20% dennej potreby kyseliny pantoténovej, vitamínu B5, B6, C, E, niacínu a riboflavínu. Navyše ak budete avokádo jesť v kombinácii s inými potravinami, vaše telo bude oveľa lepšie schopné absorbovať všetky tieto živiny.

znižuje cholesterol

Niektoré štúdie uvádzajú, že diéty, ktoré zahŕňajú avokádo, môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, pretože obsahuje srdcu prospešné zdravé nononenasycené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú poraziť nezdravý cholesterol. Naviac avokádo zvyšuje hladinu zdravého cholesterolu až o 11%.

Skrášľuje vlasy a pleť

Aminokyseliny, antioxidanty a esenciálne oleje v avokáde pomáhajú hydratovať suchú pokožku a napravujú poškodené vlasy.

Zvyšuje absorpciu antioxidantov

Ak pridáte avokádo alebo avokádový olej do šalátu, salsy či iných pokrmov, pomáhate telu lepšie absorbovať antioxidanty. Absorpcia sa zvýši až pätnástich násobne.

Zdieľaj: