Ošetrenie dreva v kuchyni

Ošetrenie dreva v kuchyni

Precízne remeselne spracovaný kus masívu je taký malý poklad, ktorý si zaslúži vašu starostlivosť. Poradíme vám, ako pomocou olejovanie dosiahnete u vašej drevenej kuchynskej dosky krásneho vzhľadu a dlhej životnosti v nezmenenej kvalite.

Hoci sa pracovné dosky do kuchyne vyrábajú výhradne z tvrdých driev, ako sú dub, buk, čerešňa alebo exotickejšie iroko či wenge, ich povrch citlivo reaguje na okolité vplyvy a najmä vlhko. A pretože tomu sa v kuchyni nevyhneme, musíme drevo chrániť a podporiť jeho prirodzenú celistvosť za pomoci oleja na drevo.

Olejovanie pracovnej dosky pred inštaláciou
Aby sme ošetrili drevo v čase, keď je najcitlivejšie, teda pred samotnou inštaláciou kuchynskej dosky, je potreba na neho aplikovať niekoľko vrstiev oleja. Ideálny postup je nasledujúci:

Očistite povrch dosky a zbavte ju všetkého prachu.
Pomocou štetca alebo handričky naneste na vrchnú stranu dosky a jej hrany vrstvu oleja na drevo.
Po niekoľkých minútach zotrite prebytočný olej, dosku otočte a postupujte rovnako aj z druhej strany.
Po dobu 4-8 hodín nechajte vrstvu oleja zaschnúť.
Celý proces opakujte a drevo ošetrite celkom tromi vrstvami oleja.
Ošetrenie dreva kuchynskej dosky po inštalácii
Aby ste u svojej pracovnej dosky docielili jej dokonalé ochrany pred vznikom škvŕn a pôsobením vody, mali by ste ju ošetrovať pravidelne aj po jej inštalácii. A to najmä v prvých mesiacoch.

Efektívna ochrana pracovnej dosky
Najprv očistite pracovnú dosku ľahkým zbrúsením, zotrite a zbavte ju všetkého prachu.
Pomocou štetca naneste na dosku malé množstvo oleja a rovnomerne ho rozprestrite.
Následne plochu zotrite čistou handričkou nepúšťa chlpy a uistite sa, že olej na dreve tvoria súvislú vrstvu.
Nechajte cez noc uschnúť.
Ak budete túto starostlivosť o vašu pracovnú dosku pravidelne opakovať, čoskoro získa potrebnú ochrannú vrstvu a súčasne aj luxusný vzhľad. Spoznáte to aj tak, že rozliata kvapalina na povrchu dreva vytvorí kvapôčky. Vtedy je masív dobre chránený a stačí, keď ho budete olejovať raz za tri mesiace. Našim zákazníkom odporúčame používať olej Rustins Danish Oil, ktorý si u nás môžu priamo zakúpiť.

Efektívna ochrana pracovnej dosky
Olejovanie pracovného povrchu vašej kuchynskej linky je len jednou zo zásad, ktoré vám pomôžu predĺžiť životnosť a krásny vzhľad tohto krásneho kusu masívu.

Zdieľaj: