Čo je snus a ako ho používam?

Čo je snus a ako ho používam?

Švédsky snus je vlhký až polo vlhký orálny tabakový výrobok, ktorý sa používa za horným okrajom. Existujú dva formáty pre švédsky snus, voľné a porciované. Oba formáty sú k dispozícii v rôznych odrodách chuti. Švédsky snus sa vyrába z vybraných tabakov, vody, soli a aróm, podľa receptov z 19. storočia. Švédsky snus je pasterizovaný vo vlastnom procese tepelného spracovania, ktorý spĺňa švédske normy pre potraviny.

So švédskym snusom nie je žuvanie ani pľuvanie. Len potešenie z tabaku.

Švédsky snus – unikátny produkt
Ako švédsky snus prišiel, je trochu nejasný. Ale na začiatku šesťdesiatych rokov Švédov začal mleť tabak a miešal ho s vodou, soľou a arómami, ako je víno alebo korenie. Výsledný produkt nebol žuvaný alebo čuchal, ale skôr sa formoval do malej „štipky“ a umiestnil sa za horný ret.

Jednou z teórií za pôvodom snusu je kvalita tabaku pestovaného vo Švédsku pred 200 rokmi – v kombinácii s ekonomickou citlivosťou užívateľov tabaku. Žuvacie tabakové výrobky boli uprednostňované pracovníkmi a poľnohospodármi, pretože to bolo pomerne lacné a nechali si ruky voľné na prácu. Ale švédsky tabak v domácnosti mal tendenciu k rozpadu, keď ste to otočili na žuvanie tabaku. Jednoduchým riešením bolo rozomletie tabaku na prášok, jeho premiešanie s vodou na ľahšiu manipuláciu, pridanie soli na chov a ochucovanie na chuť. Ako nápad sa snus odvtedy nezmenil – hlavné zložky zostávajú tabak, soľ a voda. Ale technika na prípravu je úplne iná. Žiadne náklady nie sú ušetrené pri hľadaní a kúpe tabaku najvyššej kvality za výrobu snusu.

Revolúcia v tabaku.
Po takmer dve storočia, snus nebol veľmi populárny s ustanovením. Gentleman fajčil svoj tabak. Až v neskorých šesťdesiatych rokoch, s rastúcim povedomím o nebezpečenstve fajčenia, sa snus pomaly začal považovať za prijateľnú alternatívu – a nie až do začiatku 90. rokov, kedy by to bolo úplne prijaté. Teraz používanie snusu je bežnejšie ako fajčenie cigariet medzi švédskymi mužmi, 22% oproti 14% v roku 2004.

Zdieľaj: